Dmitri Medvedev profețește „înfrângerea zdrobitoare a ucrainenilor”. Ce arme va primi Rusia în 2023

de: Cătălina Burghelea
02 02. 2023

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului, a afirmat, joi, 2 februarie, că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările în 2023, pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”.

Dmitri Medvedev, anunț ce dă fiori Ucrainei

„Forţele noastre armate primesc cu regularitate noi livrări de mai multe tipuri de rachete. Livrarea tuturor tipurilor de armament va creşte semnificativ în 2023”, a precizat Dmitri Medvedev, care supervizează o comisie guvernamentală asupra producţiei de armament a complexului militar industrial rus.

Occidentul şi unii analişti militari susțin că armata rusă ar fi în criză de muniţii şi de alte materiale militare, după ce, de la începutul războiului pornit contra Ucrainei, a lansat milioane de obuze şi mii de rachete. Moscova neagă totul, afirmând că trupele ruse au în continuare suficiente resurse pentru a continua „operaţiunea militară specială” în statul vecin.

Armele cu care Rusia va provoca „o înfrângere zdrobitoare neonaziştilor ucraineni”

În postarea sa de pe internet, însoţită de fotografii care-l arată într-o vizită la o fabrică de armament, Medvedev a scris că noile livrări vor permite Rusiei „să provoace o înfrângere zdrobitoare neonaziştilor ucraineni care au fost alimentaţi cu arme” de statele occidentale.

Pe de altă parte, Statele Unite pregătesc un nou ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, care va include bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB). Acestea sunt rachete cu aripi rabatabile, care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri, şi pot fi declanșate cu lansatoarele multiple primite deja de Ucraina de la partenerii occidentali.

Dar sosirea noilor arme americane pe frontul din Ucraina nu va fi imediată, pentru moment, Rusia preluând iniţiativa pentru prima dată din vara anului trecut. În ultimele zile, Moscova a anunțat avansuri ale trupelor sale la nord şi sud de oraşul Bahmut, unii separatiști proruși susținând chiar că l-au înconjurat.

Majoreta pro-război a lui Putin

Cândva văzut în Occident ca o sursă de speranță pentru legături mai bune cu Rusia, Medvedev joacă acum rolul polițistului rău al lui Putin, folosind genul de limbaj fascist care face ca discursurile amenințătoare ale dictatorului rus să pară pozitiv moderate prin comparație.

În noiembrie, Medvedev i-a comparat pe ucraineni cu „gândacii”. Anterior, el a opinat că Moscova se luptă cu „dependenții de droguri nebuni” în Ucraina. Sarcina Rusiei, a declarat el, era să-l învingă pe „conducătorul suprem al Iadului, indiferent de numele pe care îl folosește: Satan, Lucifer sau Iblis”. Identitatea acestui conducător suprem al Iadului este neclară, dar se presupune că Medvedev a avut în minte fie președintele octogenar al SUA, Joe Biden, fie liderul ucrainean Volodimir Zelenski.